Oslo som Pusteromsby

Pusteromsby er et program som tilbyr midlertidig opphold i Norge for menneskerettighetsforkjempere som trenger et pusterom fra en stressende eller farlig hverdag. Pusteromsby er et pilotprosjekt i 2023 og 2024 med forankring i norsk sivilsamfunn. Prosjektet ble startet av fem norske organisasjoner: Amnesty International Norge, Human Rights House Foundation, Den norske Helsingforskomité, Raftostiftelsen og Menneskerettighetsfondet (NHRF). Menneskerettighetsfondet fungerer som sekretariat. Finansieringen for dette pilotprosjektet kommer fra Oslo kommune, Amnesty International og andre givere.

Gjennom dette programmet får to menneskerettighetsforkjempere fra ulike deler av verden hvert semester muligheten til å komme til Oslo for et opphold på opptil tre måneder. Målet er at de skal kunne ta en pause fra hverdagen sin i stressende og truende omgivelser, og deretter reise tilbake til hjemlandet sitt uthvilt og med et større og sterkere nettverk, samt med en følelse av solidaritet og støtte i bagasjen. Pusteromsby gir også muligheten til å lære Osloborgere mer om menneskerettighetsarbeid, samt skape solidaritet mellom byer og menneskerettighetsbevegelser over hele verden. Programmet er skreddersydd for den enkelte deltakers behov og ønsker. Deltakerne får tilbud om oppfølging fra psykolog, fysisk aktivitet, og kultur- og fritidsaktiviteter. Deltakerne blir også inkludert i et større sivilsamfunnsmiljø og vil etablere kontakter med andre aktørere innen menneskerettigheter og faglige temaer som er interessant for dem.

Merk at vi ikke har åpne søknadsutlysninger i løpet av pilotperioden. Hvis det legges ut åpne utlysninger, vil det annonseres på hjemmesiden.

Deltakere i programmet

Naghma Iqtidar, Pakistan

Naghma Iqtidar, Pakistan

Våren 2023

“It was great experience both in terms of providing a space to reenergize and rethink and in terms of opportunities of exposure and networking. […] I got the much-required space for reflection and planning and a lot of learning opportunities. Living 3 months in a different society itself was a learning experience.”

Naghma er menneskerettighetsaktivist fra Karachi og for tiden generalsekretær i Democratic Youth Front. Hun har også vært generalsekretær i Democratic Students Federation (DSF), en progressiv studentorganisasjon. Hun jobber tett med universitetsstudenter og støtter aktivister og arbeid for rettferdighet for personer som er forsvunnet i Pakistan. Naghma er medlem av styringskomiteen i Sindh Human Rights Defenders Network og støtter nettverkets aktiviteter. I tillegg er hun tilknyttet kvinnebevegelsen i Pakistan og er et aktivt medlem av Pakistans Women's Working Group og andre initiativer.
Intigam Aliyev, Aserbajdsjan

Intigam Aliyev, Aserbajdsjan

Våren 2023

"This Program allowed me to relax, recover, meet new interesting people and organizations."

Intigam er en anerkjent menneskerettighetsadvokat som i flere tiår har arbeidet for å øke respekten for menneskerettigheter og juridiske prinsipper i hjemlandet Aserbajdsjan. Han har skrevet over hundre klager til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen og har i en periode vært uavhengig ekspert for Europarådet. Intigam er en prinsippfast menneskerettighetsforkjemper som har vært og fortsetter å være en svært viktig mentor og lærer for unge jurister og aktivister, ikke bare i hjemlandet, men også i resten av regionen.

Våren 2023

Den første runden av dette prosjektet fant sted våren 2023 der én menneskerettighetsforkjemper fra Pakistan og én fra Aserbajdsjan deltok.

De første deltakerne i programmet i møte med ordfører i Oslo, Marianne Borgen.

Menneskerettighetsforkjemperne ble invitert til Fagforbundet Ungs sommerfestival på Utøya, der de lærte om øyas historie og kom i kontakt med ungdommer fra norsk fagbevegelse.

En av de første deltakerne i prosjektet, Naghma Iqtidar, deltok i Nobel Peace Talks sammen med FNs spesialrapportør for menneskerettighetsforkjempere Mary Lawlor, daglig leder i Menneskerettighetsfondet Ingeborg Moa (t.v.), spesialrådgiver Sandra Petersen og kultur- og idrettsbyråd i Oslo, Omar Samy Gamal (t.h.).

Deltakerne reiste til Bergen, der Raftostiftelsen organiserte et spennende program for dem.