Debatt: Norge må legge press på India

Mange av de omfattende overgrepene mot daliter, muslimer, kristne og andre minoriteter under pandemien har foregått uten at politi eller myndigheter har grepet inn.
Bilde

Menneskerettigheter: Hvis Norge er blind for Indias store menneskerettighetsutfordringer, står vi i fare for å bidra til økt ulikhet og undertrykking, til tross for gode intensjoner.

Denne kronikken sto først på trykk i Vårt Land den 9. mai 2022

Ingeborg Moa, daglig leder, Menneskerettighetsfondet
Guro Almås, leder i Det norske dalit-solidaritetsnettverket
Kenneth Bo Nielsen, India-forsker ved Universitetet i Oslo og leder av Asia-nettverket

Onsdag i forrige uke møtte Statsminister Jonas Gahr Støre lederen av «verdens mest folkerike demokrati», Indias statsminister Narendra Modi. I norsk-indisk dialog der diplomatisk samarbeid og næringsliv som regel diskuteres, uteblir ofte Indias store menneskerettighetsutfordringer.

Norge og Indias samarbeid rundt bærekraftig utvikling må vektlegge det grunnleggende prinsippet i bærekraftsmålene om at ingen skal utelates, og ha et særlig fokus på vern av sårbare minoriteter, inkludert religiøse minoriteter, daliter og andre undertrykte grupper.

Indias statsminister er denne uken på rundreise i Europa, og har hatt møter med statsledere fra Tyskland, Frankrike og de nordiske landene, blant annet under indisk-nordisk toppmøte i København. På agendaen står blant annet krigen i Ukraina. Det er bare litt over en uke siden Utenriksminister Anniken Huitfeldt besøkte India sammen med en delegasjon på 17 norske næringslivsaktører, et besøk med formål om å fremme Norge og Indias samarbeid om blant annet havbruk og fornybar energi. Dette er bra, og vi India-engasjerte i norsk sivilsamfunn heier på at Norge stadig retter blikket mot verdens sjette største økonomi.

Sivilsamfunn under press

India har verdens nest største muslimske befolkning. Denne store minoriteten har i årene under Narendra Modis styre opplevd stadig flere angrep fra hindunasjonalistiske krefter - både i form av lynsjemobber og drap, og gjennom et stadig mer diskriminerende lovverk som spesifikt rammer muslimer, kristne og andre utsatte minoriteter. Landet huser også over 200 millioner daliter –mennesker som lever på bunnen av et ekstremt diskriminerende kastebasert sosialt hierarki og regnes som «uberørbare». Dalitene har blitt ekstra hardt rammet under Covid-pandemien. Mange av de omfattende overgrepene mot daliter, muslimer, kristne og andre minoriteter under pandemien har foregått uten at politi eller myndigheter har grepet inn.

Vi ser også andre alvorlige konsekvenser for indisk sivilsamfunn under Modi. Siden februar 2020 har indiske myndigheter arrestert en rekke menneskerettighetsforsvarere, studentaktivister, akademikere, opposisjonsledere og journalister. Indiske organisasjoner som kritiserer myndighetene rammes av Foreign Contribution Regulation Act (FCRA) som regulerer utenlandsk støtte til indiske organisasjoner, og som har blitt et effektivt våpen for å strupe indisk sivilsamfunn som kritiserer myndighetenes politikk. Denne uken kom Reporters Without Borders sin rapport om pressefrihet ut, der India sin rangering har falt fra 133. plass i 2016 til 150. plass i 2022 ut av totalt 180 land, i selskap med land som Tyrkia (149. plass) og Hviterussland (153. plass).

Mange av de omfattende overgrepene mot daliter, muslimer, kristne og andre minoriteter under pandemien har foregått uten at politi eller myndigheter har grepet inn. Det norske dalit-solidaritetsnettverket

Vi i Det norske dalit-solidaritetsnettverket jobber for en verden fri for kastediskriminering. På bakgrunn av den negative utviklingen for menneskerettighetene og særlig daliters situasjon i India, håper vi at Jonas Gahr Støre og Norge fortsetter å presse India til å samarbeide for styrket beskyttelse av menneskerettighetene.

Dersom norsk næringslivssamarbeid med India skal bidra til en utvikling hvor ingen utelates og hvor fattige og minoriteter får del i velstandsutviklingen, krever det en bevisst og aktiv tilnærming. Er man blind for dette, står man derimot i fare for å bidra til økt ulikhet og undertrykking, til tross for gode intensjoner. Vi håper Norge vil støtte Indias prosess mot å utvikle en nasjonal handlingsplan for å implementere FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP). Regjeringens støtte til norske bedrifters aktivitet i India må også utruste bedriftene til å beskytte menneskerettighetene og aktivt bekjempe diskriminering av minoriteter.

Foto: Philip Davali/ Ritzau Scanpiz via Vårt Land